lauantai 3. marraskuuta 2012

Yhden blokin peitto

Minulle tuli äkillinen tarve tehdä tilkkupeitto. Tälleen se meni:
 
Ensin vähän laskeskelua ja suunnittelua, sitten valitsemaan tilkkuvarastosta sopivat kankaat. Vaaleilla, haaleilla sävyillä mentiin tällä kertaa. Koska peitto ei ole tulossa omaan käyttöön ja en sitten yhtään pidä sinisestä ja koska sinisiä kankaita vain tuntuu tilkkuvarastoon jostain tulevan, tästä peitosta tuli osittain sinisävyinen. Tekniikka ei ole Ilosilmukan keksimä, jostain kirjasta olen sen varmaan joskus lukenut.
 
 Leikkasin seitsemästä kankaasta kaitaleet, tässä kaitaleiden leveydet ovat 10 ja 18 senttiä, saumanvaroineen. Kaitaleet ompelin tietyssä järjestyksessä yhteen. Tämän kappaleen pituuden pitää olla kaksi kertaa sen leveys, jotta siitä saa tehtyä yhden blokin, tässä leveys on reilut 65 senttiä ja pituus vastaavasti suunnilleen 130 senttiä.
Seuraavaksi leikkasin kaitaleen kahdeksi neliöksi ja molemmat neliöt edelleen neljäksi kolmioksi.
 Kolmiot ompelin neljäksi neliöiksi. Ennen tätä kannattaa panostaa hetki sommitteluun, jotta pääsee haluamaansa lopputulokseen.
 Sitten tarvitsee enää ommella neliöt yhteen ja blokki on valmis. Työn koko oli tässä vaiheessa alle metrin kantilleen. Halusin peitosta isomman, joten jatketaanpa vielä vähän.
 Leikkasin peiton ylijäämäkankaista lisää kaitaleita, tällä kertaa leveys seitsemän sentin luokkaa. Kaitaleet ompelin taas yhteen leveämmiksi kaitaleiksi.
 Näistä leikkasin pätkiä, leveys sama seitsemän senttiä.
 Pätkät ompelin taas yhteen ja sain aikaan neljä tällaista pikkublokkia, kaksi kummallakin värityksellä.
Reunustin alkuperäisen, ison blokin pikkublokeilla ja kaitaleilla. Reunakaitaleiden leveys on 18 senttiä (sis. sv:t) ja näin peiton koko on jo 130 senttiä. Nyt alkaa riittää
 Sitten enää vuorikangas alle, vanu väliin ja tikkaamaan. Tämän kokoisen peiton tikkaaminen käy vielä helposti. Reunat kanttasin tällä kertaa ihan kaupan vinonauhalla.
Tässä peitto vielä valmiina. Tämän peiton tekemiseen meni suunnilleen työpäivän verran tunteja, toki se jakautui useammalle illalle, kun tahtoo nuo työt - sekä töissä että kotona - haitata näitä harrastuksia.

Tässä peitossa on vain yksi blokki, toko blokeista voi tehdä pienempiä ja yhdistää niitä useita yhteen. Tämän peiton olen tehnyt sillä tavalla. Tätä samaa pikatekniikkaa olen käyttänyt myös näissä muumipeitoissa.

Ei kommentteja: