maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kaksi tervettä kättä

Ilosilmukka on käsi-ihottuman onnellinen omistaja. Ihottuma on vaivannut aika-ajoin jo pitkään, viime talvena se äityi ihan uusiin mittasuhteisiin. Pitkän odottelun jälkeen pääsin lopulta ihotautipoliklinikalle ja testeihin. Brick-testien lisäksi selkään tehtiin lappu- eli epikutaanitestit. (Googlatkoon, jota kiinnostaa.) Lopputulos oli minun näkövinkkelistäni paras mahdollinen: löytyi allergian aiheuttajia ja ne olivat sellaisia, että niiden välttäminen onnistuu melko pienin ponnistuksin. Pienempi paha oli luonnonhartsi ja se isompi paratertiäärinen butyylifenoliformaldehydihartsi. Mistä näitä sitten löytyy? Luonnonhartsia valmistetaan pihkasta ja sitä käytetään mm. mäntynestesaippuassa ja Tolussa. Juu, siivouskaapin sisältö meni uusiksi. Ja minä haluan sitten tästä eteenpäin lehtipuiset saunapuut. Tuota toista hartsia käytetään mm. nahka- ja puuliimoissa ja maalarinteipeissä. Nahkalompakon vaihtaminen kankaiseen oli yksi urakka. Niitä kankaisia ei ihan joka kaupasta löydykään. Maalarinteippejä on tullut käytettyä paljonkin raksa-aikaan. Selvää on, että näiden käsittelyä pyrin välttämään. Kun tähän lisätään käsi-ihottuman perussabluuna: shampoihin ja saippuoihin paljain käsin koskemisen välttäminen (käsien pesu saippuan sijaan siihen sopivalla rasvalla), käsien tunnollinen suojaaminen hanskoilla sekä kunnon rasvaus ja puuvillahanskat päälle vähintään kerran päivässä, lopputulos näkyy alla.  
Terveen näköinen, eikös vain? Ja todellakin, pidän itsäni onnellisena nyt, kun ihottuma on saatu näinkin hyvin kuriin.
Hanskoja kuluu, paljon. Laskin tässä, että minulla on kymmenkunta paria hanskoja aktiivisesti käytössä eri puolilla huushollia eri tarkoitusta varten. Hyvä esimerkki on pikku maalaushomma, jonka sain äsken valmiiksi: Ensin tarvitaan ohuet, hyvin istuvat vinyylihanskat, saman tyyppiset, joita lääkärit ja hoitajat käyttävät. Niillä onnistuu teippaaminen juuri sillä allergisoivalla maalarinteipillä, kömpelömmillä hanskoilla ei siitä hommasta tule muuta kuin itkua ja hammasten kiristystä. Teippaamisen jälkeen vaihdoin hiostavat vinyylihanskat maalaushanskoihin ja niihin puuvillaiset aluskäsineet. Sitten olikin vuorossa pensselin pesu, sitä varten tarvitsin paksummat siivoushanskat (ei tietenkään kumiset) ja niihin alushanskat. Maalarinteippien pois repiminen ei onnistu ilman kynsiä, joten lopulta jouduin kuitenkin käsittelemään teippiä ilman suojaa ja sotkemaan käteni maaliin. Parin päivän päästä nähdään, seuraako tätä toimenpidettä kortisonikuuri.

Näillä käsillä kuitenkin mennään eteenpäin. Villa ei onneksi ollut allergisoivien aineiden joukossa, joten käsitöitä teen entiseen malliin. Tyttöjen huoneiden siivoamiseen liittyen vaihdon Pupulle isomman kirjahyllyn. Pupun vanhan kirjahyllyn toin käsityönurkkaukseeni ja uuteen käyttöön.
Tässä ei tosiaankaan ole kaikki, mitä siinä sohvan ja kaukosäätimen vieressä tarvitaan. Seuraavaksi pitäisi hommata hyllyyn sopivia koreja. Kiva tähän on lankakeriä läjätä, ihan noin silmän iloksi ja  inspiraatioksi.

Tekeillä oleva tilkkupeitto otti taas askeleen eteenpäin. Blokit on nyt sommiteltu ja neulattu aina kaksi vastakkain. Tällaista hassun väristä. Näyttää ihan minun suunnittelemalta!
Ja tässä sitten: Ilosilmukka perheineen muutti maalle muutama vuosi sitten. Olisipa se näky, jos tämä kalusto ajettaisiin keskusta-alueen pihaan.
Kaksi autoa on välttämättömyys, jos meiltä meinaa kaksi aikuista päästä töihin. Poika vaihtoi äskettäin moponsa kevytmoottoripyörään, jotta pääsee kulkemaan valitsemaansa lukioon. Muuta tarpeellista kalustoa kuvassa ovat traktori ja mönkijä peräkärryineen, päältäajettava ja pienempi ruohonleikkuri ja auton peräkärry. Lisäksi kuvasta löytyy raivaussaha ja kaksi muuta peräkärryä, kun osaa tarkasti katsoa. Juu, kyllä meidän porukalle ehdottomasti on oikea paikka asua maalla!


Ei kommentteja: