tiistai 26. heinäkuuta 2011

Singer 12

Viime viikon aherruksen seurauksena saatiin sohvat ja telkku pois tuvasta ja yläkerran aulaan. Tupaan saadaan tuvan kalustus, ei olohuoneen. Viikonloppuna vietettiin Pojan rippijuhlia ja kahvitus onnistui hienosti tuvassa, kun tuotiin sinne kaksi pitkää pöytää. Silloin kun ostettiin tämä tila, mukana tuli aitan ja navetan sisältö, mukaanlukien juuripuusta tehdyt kangaspuut (puiset rattaat tukkien päissä ym.) sekä poljettava Singer-ompelukone. Kun nyt saatiin tupa tuvaksi, kannettiin Pojan kanssa ompelukone tupaan ja tarkemmin tutkittavaksi.
 Jo aikaisemmin huomasin, että tässä koneessa ei olekaan ihan tavallinen tämä alalankasysteemi. Lanka puolataan tuollaiselle pitkulaiselle sukkulalle, joka sitten ommellessa viuhtoo edestakaisin tuossa syöttäjän alla.
Lanka puolataan sukkulalle sivun käsipyörän avulla, näin.
Arvelin, että kone saattaa olla aika vanha, kuvittelin nimittäin, että tämä sukkulahomma taitaa edeltää nykyistä puolasysteemiä. Kun nyt sitten saatiin Singer samaan huoneeseen nettiyhteyden kanssa, oli tietenkin aika ryhtyä etsimään, josko koneesta löytyisi tietoa. Tämän mallinen alalankasukkula kulkee nimellä "transverse shuttle", ja sen on syrjäyttänyt vuonna 1885 Singerin käyttöön ottama "vibrating shuttle". Tässä vaiheessa alkoi tuntua, että tämä kone taitaa tosiaankin olla vanha. Vielä hetki surffailua, niin koneelle löytyi mallinumerokin: Singer 12, kulkee myös nimellä New Family. (Koneen kuva löytyy otsikon "Four best selling domestic Singer Sewing Machines"-alta) 1800-luvun puolelle tämä tosiaan ajoittuu. Yritettiin Pojan kanssa etsiä koneesta sarjanumeroa, mutta ei löytynyt.
 Kone on muuten täysin toimiva, ainoastaan piston pituuden säätö on jumissa. Kunhan ehdin käydä kaupassa hakemassa ompelukoneöljyä, eiköhän sekin siitä irtoa. Koneisto on vähän jäykkä, ja polkimelle menevä nahkaremmi luistaa, uskon, että sekin korjaantuu kunnon öljyämisellä. Ei voi muuta kuin ihalla tätä tekniikka! Koneella on ikää reilusti yli sata vuotta, ja se on ollut ainakin viimeiset 30 vuotta kylmässä aitassa varastossa, silti se toimii!
 Katsokaa nyt näitä nuppeja! Ovat kyllä kauniita. Avattiin Pojan kanssa tuo paneli, ja katsottiin, mitä mistäkin säädetään. Vasemmanpuoleinen säätää paininjalan jousta, keskimmäinen tuota pelikaaninnokkaa, joka kiristää langan, oikeanpuolimmainen säätää langankiristintä. Niin ja löytyihän tähän käyttöohjekin netistä, englanninkielinen tosin. Nyt vain ompelemaan!

5 kommenttia:

Aava kirjoitti...

Oi oi, mikä ihana kapistus. Mummollani oli vanha poljettava, jota hän ylisti maasta taivaisiin. Sitä huollettiin mummon aikana kerran ja sekin vain siksi, että tätini sattui ompelemaan sormensa mukaan ompeluksiin.. Jauts. Kaunis kone.

Ilosilmukka kirjoitti...

Juu, näitä on vaikea saada kokonaan hajalle ompelemalla :) Lujaa tekoa. Öljyämisellä saatiin minunkin kone toimimaan ilman remmin luistamista. Alalangan kireyttä en saa oikeaksi, joten tikki ei ole kovin kaunista. Mutta väliäkös hällä, ei tällä ole tarkoitus varsinaisesti ommella.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava aarre tuo singer! Ja aivan ihmeteltävää kyllä, että toimii!

Anonyymi kirjoitti...

Minulla itelläni on singeri, toisin uudempi. Aloin etsiä pitsinnypläykseen ohjetta, että saisi singerillä jotai uuttakin tehtyä(: Silmiini sattui sinun sivu. Huomaan että bostaus on kylläkin vanha, mutta pakko minun oli silti kommata jos se auttaisi. Sanoit että nahkaremmi on löysä, mitatkaa koneen nahkaremmin paikka ja pienentäkää sitä, sen jälkeen ommelkaa käsin kiinni(tehkää jollain terävällä neulan kokoiset reiät) niin nahkaremmi on taas sopivankokoinen! Silti "operaation" voi joskus joutua uusimaan, sillä nahkaremmi venyy. terkuin Mirva-Oona

Unknown kirjoitti...

Moi Lahdesta. Meiltä löytyy samanlainen SINGER 12!