maanantai 6. joulukuuta 2010

Hissukka-tossut

Virkatut ja huovutetut tossut saivat lopulta nimekseen Hissukka-tossut. Tossujen ohjeita on kyselty ja olin jopa tehnyt muistiinpanoja tehdessäni, joten tässä sitä tulee! Ohje on vähän summittainen. Huovutus antaa sen verran anteeksi, että esim. lisäysten ja kavennusten paikat saavatkin vähän heittää. Jos ohjeessa on jotain epäloogista tai epäselvää, kysele ihmeessä. Korjailen sitten tarpeen mukaan.
Nakkaa kommentilla, jos innostut "hissuttelemaan"!

HISSUKKA-TOSSUT

Lanka: Novita Puro
Menekki: 150 g
Koko: miesten
Virkkuukoukku: 7
Seiskan kouku on reilun kokoinen Purolle, jäljestä tulee - ja pitääkin tulla - löysää.

ALAKAPPALE
Virkkaa 30 ketjusilmukkaa.
Virkkaa 1 ks joka kjs:aan, lukuun ottamatta viimeistä, johon tee 2 ks. Virkkaa ks:ita ketjusilmukoiden toiseen puoleen, 2 ks ensimmäiseen kjs:aan, sen jälkeen 1 ks joka kjs:aan. Tee lisäykset päässä kuten toisessakin päässä.
Virkkaa samoin kunnes työssä on 11 krs, siis 1 ks joka ks:aan, lisää molemmissa päissä 2 ks. Tee lisäykset kulmiin siten, että työstä tulee jalkapohjan muotoinen.
Virkkaa tällä silmukkamäärällä vielä 6 krs kiinteitä silmukoita.
Jalkapohja ja sivut ovat nyt valmiit. Katkaise lanka.
Kuva: Jalkapohja ennen huovutusta
YLÄKAPPALE
Virkkaa 15 ketjusilmukkaa.
Jatka ks:illa kuten alakappaleessakin, virkkaa nyt edestakaisin ja tee lisäykset vain toisessa päässä. Jatka, kunnes työssä on 11 krs.
YHDISTÄMINEN
Aseta kappaleet päällekkäin siten, että alakappaleen kärjessä on kahdeksan silmukkaa enemmän kuin yläkappaleessa. Joudut vähän laskemaan silmukoita. Virkkaa kappaleet kiinteillä silmukoilla yhteen, molempien kappaleiden ks:aan yksi ks. Muista hypätä alakappaleen kahdeksan ylimääräisen silmukan yli tasaisin välein.
REUNUS
Itse tein tossuissa niin, että virkkasin molemmat tossut tähän vaiheeseen ensin ja lopulla lankaa tein sitten reunista niin pitkästi kuin lankaa riitti.
Virkkaa etu- ja takakappaleiden reunoihin 1 ks joka ks:aan. Kavenna kantapään puolella 1. ja 2. krs:lla yhteensä kolme silmukkaa. Kavenna myös etu- ja takakpl:iden liitoskohdissa 1 s joka krs muutaman kerroksen ajan. Minun tossuissani lanka riitti 5 krs ja tein viimeisen kerroksen ilman kavennuksia.
Tossujen pohjan pituus ennen huovutusta oli 35 cm ja leveys 19 cm.
Kuva: Tossut ennen huovutusta
HUOVUTTAMINEN JA MUOTOILU
Minä huovutin tossut pyykinpesukoneen 40 asteen kirjopesuohjelmassa, laitoin parit farkut mukaan. Huovutuksen jälkeen tossut olivat melko lyhyet. Koska tossuista oli tarkoitus tulla miesten kokoiset, en voinut muotoilla niitä omassa jalassani. Pienellä venytyksellä tossut sopivat justiin minun pikkukenkieni päälle. Tossut saivat kuivua kenkien päällä. Lopputulos oli juuri sopiva. Sama koko voisi käydä naisillekin, tarvittaessa voisi huovuttaa vähän enemmän. Jos tossuihin tulee liian pieni aukko, sitä voi suurentaa leikkaamalla huovutuksen jälkeen halkio keskelle eteen.
Kuva: Tossut huovutuksen jälkeen

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Ohje vaikuttaa mainiolta, täytyy testata vaikken ole vuosiin mitään virkannut. Hanna

Satsuliini kirjoitti...

Mukavan näköiset tossut. Voisipa vaikka itsekkin koittaa tehdä, kunhan aikataulu sallii :)

Anonyymi kirjoitti...

Mageet tossut. Ohjeesta en vain ymmärrä yläosaa. Edestakaisin ja lisäykset vain toiseen reunaan? Siis miten tämä tehdään. Onko niin että osan ympäri virkataan mutta toisessa päässä käännytään takaisin....

Ilosilmukka kirjoitti...

Yläkappalehan on sen muotoinen, kuin alakappale taitettuna kaksin kerroin. Siis vähän niin kuin venytetty ympyrä. Kannattaa katsoa kuvaa!

Mari kirjoitti...

Mari Hissuttelee jatkossa myös :)

http://hiljainenhelmi.blogspot.com/2011/04/hissukat.html

Ansandra kirjoitti...

Kuinka pitkä tuosta pohjasta on tarkoitus tulla? Itellä askaa usko loppua kun tuo on niin hirmu pitkä:)

Ilosilmukka kirjoitti...

Moi Minea! Minun tossuissani pohjan pituus ennen huovutusta oli 35 senttiä. Huovuttaessa esine kutistuu yleensä nelisenkymmentä prosenttia, siis melkein puoleen alkuperäisestä.

Ansandra kirjoitti...

Voi ei minun tossit on melkein 45cm... Missäköhän mennyt vikaan?

Ansandra kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Ilosilmukka kirjoitti...

Vaikea sanoa. Jos lanka ja koukku ja silmukkamäärä on sama, täytyy olla käsialasta kiinni. Toisaalta löysempi käsiala kutistuu enemmän huovutuksessa. (Ohje on kyllä melko summittainen, niin että silmukkamäärässäkin saattaa tietysti olla eroja.) Olihan sulla 30 silmukkaa aloitusketjussa?

Ansandra kirjoitti...

Saman verran oli alotussilmukoita. Mulla taita akärki olla vähän pyöreempi. Oonkohan tehnyt lisäykset liian kärkeen... Pitää pestä nuo varmaan 60asteessa jos kutistuis enemmän:)

Marianna kirjoitti...

Hei! Mina kaansin taman ohjeen englanniksi kun minun tekemista hissukoista tuli kovasti pyyntoja Craftsy sivuilla. Lahetin julkaisupyynnon Ullaan, mutta se ei ilmeisesti ole koskaan tullut sinulle perille. Otapa minuun yhteytta niin voin lahettaa sinulle kaannokseni jos sinulle sopii etta se tulee julkaistuksi. Kiitos paljon hyvista tossuista, ja Hyvaa Uutta Vuotta!