sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Mollia ja pyörittelyä

Mollamaijan sisko sai oman mekkonsa. Tässä mollat juoruavat tuvan nurkassa. Mitähän mahtavat puhella?
Viikonlopun pakkoulkoilulla tyttöjen kanssa oli outoja seurauksia. Aikani kuluksi kuljin oksasaksien kanssa pitkin pihan laitoja ja etsin kranssimateriaaleja.
Tuvan ikkunassa roikkuu nyt tällainen. Ja ei, en todellakaan ole aloittanut vielä joulukoristelua. Kranssi liittyy ihan toiseen projektiin, jossa tupaan piti saada tilapäisesti leipuritontuille sopiva ympäristö. Kranssin puran vielä pois, kunhan viitsin. Korjasin myös toissa kesänä istutetuista koripajuista sadon, mikä muutama keppi niistä tuli. Koripajun väriero "maatiaispajuun" näkyy kranssissa hyvin. Koripaju on tuota vaalean vihreää. Laatuerokin on huomattava. Tämä tahtoo lisää koripajua!
Seuraavat kranssit ovat vielä kylppärin lattialla kuivumassa. Kokoa voi mallata vaikka 10x10 sentin lattialaattaan. Kranssit ovat vasta pohjia, näitä täytynee vielä koristella.
Sydän-muotoa olen yrittänyt kesyttää jo useamman kerran pajutöissä. Tämänkertainen versio näyttää jo siltä, että taitaa päästä käyttöön. Sydän on vielä sidottu rautalangalla muotoonsa, uskon, että kuivuttuaan se pitää muotonsa ilman tukeakin. Kunhan saan rautalangat pois, leikkaan ylimääräiset hännätkin poikki.
Pyöreä kranssipohja pajusta.
Löysin pitkää heinikkoa pihasta. Heinät ovat leikattunakin 120-150 senttisiä. Laitoin heinät varttitunniksi likoon lämpimään veteen ja palmikoin ne sitten. Heinäkranssitkin pitää vielä siistiä ja koristella.
Sydämenmuotoisen lisäksi tein pari pyöreää. Vähän aikaa piti funtsia, ennen kuin keksin, millainen ote pitää olla, että saan ilman apukäsiä jäykät heinät palmikoitua näin mutkalle. Helppoa loppujen lopuksi.
Kun nyt pääsin vauhtiin, aioin hakea aitasta vielä nipun pellavia, jonka olen saanut äidiltä. Pellavat oli kääritty sanomalehtipaperitötteröön. Pellavat olivat ilmeisesti olleet jollekin mieleen, nippuun oli nimittäin jyrsitty kolo. Varsien tyvi ja latvapää olivat paikoillaan, väliltä puuttui kymmenen sentin pätkä. Lisäksi suurin osa siemenkodista oli irroitettu ja viety kolon kohdalle. Eipä tullut kranssia niistä pellavista, ei.

Ei kommentteja: