tiistai 12. lokakuuta 2010

Ponchoja

Tipun kultaponcho valmistui kuin valmistuikin ennen tämänpäiväisiä kaverin syntymäpäiviä. Tällainen juhlahepenehän tämä on. Tipun kommentit valmiista ponchosta oli: "Se on ihana!" Lankaa meni kaksi kerää, siis 100 g ja aikaa jokunen tunti. Aloitin työn 6 mm:n puikoilla ja huomasin sitten, että vyötteessä suosituskoko olikin 4-5 mm. Öh... Minusta jälki on kyllä hyvää noilla isommillakin puikoilla. Eihän tähän mitään ohjetta ollut. Tällaisesta pörrölangasta kun ei oikein kannata mitään erikoista ruveta tekemään, simppelit mallit toimii parhaiten. Pääntieltä aloitin 80 silmukalla. Lisäykset tein langankierroilla edessä ja takana 2 s joka toinen kerros. Pääntiellä ja helmassa on kymmenkunta kerrosta joustinta. Minulla ei ole mitään käsitystä, paljonko silmukoita on ponchon alareunassa. Päästin vaan menemään niin kauan, kunnes mittaa oli sopivasti.
Ja koska Tipu laittoi ponchon päälleen aamulla, Pupukin halusi omansa. Pupun poncho on Tipulta peritty, olen tehnyt sen jämälangoista joskus hamassa menneisyydessä, ennen Ilosilmukan blogia. Vanha, mutta postaamaton.
Malli on oikeastaan tekniikan kokeilua. Poncho on tehty kuusikulmaisista tilkuista, jotka on aloitettu ulkoreunalta ja lopetettu keskelle. Koska olen laiska ompelemaan ja yritän aina jättää töihini mahdollisimman vähän ommeltavaa, tämä on tehty niin, että tilkkujen silmukat on aina noukittu viereisten reunoista. Tämä tekniikka olisi kehityskelpoinen, jos joskus ehtisi sitä viedä eteenpäin. Kovin suuria töitä sillä tosin on vaikea tehdä, kun koko työ roikkuu mukana neuloessa. Ja näitä tilkkujahan neulotaan ympäri ja ympäri ja ympäri. Ja koko työ pyörii ympäri ja ympäri...

3 kommenttia:

famu kirjoitti...

Kaunis juhlaponcho ja mallikin yksinkertainen.Voisin vaikka kokeilla pojantyttärille.

famu vielä... kirjoitti...

Mitä lankaa käytit juhlaponchossa?

Ilosilmukka kirjoitti...

Lanka on äidiltä saatua ja Kauhavan kangasaitasta pussissa ostettua lankaa. Vyötteessä lukee näin: Festival Paris, 50 g = 100 m. Näissä langoissa kuulemma ei vyötteet välttämättä pidä paikkaansa, niin että tiedä häntä sitten. Tuommoista pörrökarvaista se kuitenkin on. Novitalla taisi joskus olla joku vastaava lanka, oliko se nimeltään Tango tai myöhemmin Tango fani? En muista.