torstai 25. syyskuuta 2008

Kuka syö mitä?

Tässä postauksessa ei tule olemaan yhtään kuvaa tai juttua käsitöistä. Taitaa turinat mennä tällä kertaa biologian puolelle.

Kaikki - tai ainakin useimmat - tietävät, että rastaat syövät mielellään mansikoita tai punaherukoita. Monet tietävät myös sen, että oravat syövät sieniä ja poroille sienet ovat suorastaan herkkua.

Tässä kesän ja syksyn mittaa olen itse huomannut tai kuullut muutamasta erikoisemmastakin mieltymyksestä. Eilen huomasin, että tyrnipensaassa oli viisi harakkaa ahmimassa marjoja. Enpä arvannut, että niin karvaat marjat maistuisivat millekään linnulle. Anopilta kuulin, että kurjet ovat ruvenneet syömään pellolta perunoita. Kuvittelisin, että ne tuskin osaavat kaivaa perunoita syvältä, taitavat nokkia vain lähellä maan pintaa olevia. Samalta taholta kuulin myös, että oravat ovat syöneet mansikoita. Hiukkasen erikoiselta sekin näin äkkiseltään kuulostaa. Kotona omenapuussa majailee rastaita jatkuvasti. Olisivatkohan nuo oppineet syömään omenoitakin?

Hiiret ja myyrät ansaitsevatkin sitten ihan oman kappaleen. Vanhoja tuttuja pikkujyrsijöiden ruokia on vaikkapa saippua. Varsinkin Lapissa on saippua pidettävä suljetussa astiassa, jos haluaa välttyä hampaanjäljiltä. Lapissa jyrsijöille tuntuu kelpaavan myös vuosikausia seinän koristeena olleet poronsarvet. Mökillä on jyrsitty lavuaarin kumista tulppaa. Tulppa on edelleen käytössä, mutta täysin vettä pitävä se ei enää ole. Olisikohan tulppaan jäänyt ruokahitusia. Vauvan purulelu - niin ikään kuminen - oli jyrsitty reikäiseksi. Siinä ei kyllä ollut ruoanjätteitä. Mattojen päistä viedään hapsut. Niiden kohtalona tuskin on joutua vatsaan, eivätköhän ne löydä tiensä pesänlämmikkeeksi. Tänä syksynä mökkiä tyhjennettäessä sängyn alta nurkasta löytyi Tipun helminauha pilkottuna kappaleiksi. Isommat helmet oli irroiteltu yksittäin, pienemmät olivat muutaman helmen pätkissä. Mitähän hiirirukka oli niistäkin kuvitellut hyötyvänsä.

Siis lyhyesti:
- kurjet syövät perunoita
- oravat syövät mansikoita
- harakat syövät tyrnin marjoja
- rastaat syövät omenoita (?)
- hiiret (ja myyrät) syövät saippuaa, kumia, sarvea, maton hapsuja ja helmiä

Kunhan pysyvät kaikki erossa langoistani!

Ei kommentteja: