maanantai 12. syyskuuta 2011

Kertausharjoituksia

Viime viikolla kannoin aitasta tupaan vanhan rukin. Rukki on myös niitä vehkeitä, jotka olivat aitassa, kun tämä paikka ostettiin. Mitään tietoa sen historiasta ei ole. Minähän en tiedä mitään kehräämisestä, joten ei muuta kuin surffaamaan. Käspaikan sivuilta löytyy selkeä kuva, jossa on nimetty rukin osat. Näyttäisi, että kaikki on tallella, naruja lukuunottamatta, ne ovat tainneet vuosien saatossa lahota. Pari rullaa kehrättyä lankaa rukin mukana on ja kolmas rulla paikoillaan. Vähän lisää neuvoja Ravelrystä, pari päivää kuivumista sisällä ja vähän öljyä muutamaan paikkaan, niin johan alkoi pyöriä. Ainoa kehräämiseen mitenkään käyvä materiaali sattui olemaan Tiimarin huovutusvillaa, mutta pakkohan tätä oli päästä kokeilemaan. Lopputulosta en taida viitsiä esitellä täällä!
 Toinen juttu onkin sitten nuo rukin mukana tulleet valmiiksi kehrätyt langat. Rullat olivan sen verran likaisia, että purin niistä suosiolla päällimmäiset kerrokset pois. Sitten kertaamaan, jotta saan rullat tyhjiksi. Pienen säätämisen jälkeen homma alkoi sujua jotenkin. Yhden aamupäivän jälkeen langat oli kerrattu. Vähän ylikierteistä tästä tuli, mutta ihan hyvä noin ensi kokeiluksi. Tässä yksi rullallinen vyyhdinpuilla ja toinen odottamassa vyyhtimistä.
 Tämän verran siitä tuli. Isommat vyyhdit on siinä 50 grammaisia, pienempi alle puolet siitä. Ihmettelin vähän näitä käsitellessäni, että onpa tämä lanka kumman tuntuista. Ei oikein tuntunut villalta. Päätin pestä vyyhdet.
 Villanpesuainetta, lämmintä vettä ja langat sekaan. Lopputulos näytti tältä. Huhhuh! Tässä vaiheessa tuntui, että saako näitä puhtaiksi ikinä. Muutaman huuhteluveden jälkeen tilanne näytti kuitenkin jo paljon paremmalta. Semmoinen toistakymmentä kertaa taisin langat huuhdella, ennen kuin niistä lähti kirkas vesi.
 Pesun jälkeen langat näyttävät tältä. Väri on aivan eri kuin tuolla ylempänä. Nyt nämä näyttävät rakenteeltaankin jo villalangalta.
Kummasti nämä langat olivat likaisia läpensä. Tokihan pintakerrokset ovat voineet likaantua vuosikymmenten aikana aitassa, mutta silloin langan olisi pitänyt olla rullan sisältä puhtaampaa. Tuntuu, että nämä on kehrätty likaisesta villasta tai sitten ne ovat likaantuneet kehrätessä rukista. Epäilen tuota ensimmäistä, niistähän se rukkikin likaantuu. Ja likainen se on, pahimmillaan lyhdyssä oli kolmen millin kerros mustaa, kovettunutta töhnää siinä, mistä lanka juoksee yli. Enimmät rapsin puukolla pois, loput täytyy vielä putsata. Nyt pitäisi hommata jostain kehräämiseen soveltuvaa villaa, sormia syyhyttää jo!

4 kommenttia:

TiiQ kirjoitti...

Rukkisi on kaunis kuin koru, putsattuna ja käyttöönotettuna mitä kaunein käyttöesine ja samalla sisustuselementti.

Marika kirjoitti...

Ihana rukki ja hienoja lankoja! Ja ensimmäisistäkin kehruista ehdottomasti kuvia! Niitä lämmöllä aatellaan sitten myöhemminkin ;)
Kehruu on kyllä ihanaa puuhaa, mukavia hetkiä sinulle rukkisi kanssa =)

Ilosilmukka kirjoitti...

Tämä kiittää kauniisti kommenteista! Kävin hakemassa Novitan Hahtuvaista, kun sitä sattuu saamaan jopa tältäkin kylältä. Kunhan työt loppuvat, pääsen kokeilemaan lisää!

Aava kirjoitti...

Sinulle on ruusuja blogissani.:)