maanantai 6. elokuuta 2012

Husqvarna

Talouden Singerit ovat saaneet kilpailijan. Viikonloppuna meille muutti uusi poljettava ompelukone, tällä kertaa merkiltään Husqvarna. Tämä kone on oikeastaan Pojan, mutta ainakin vielä Poika antoi ilomielin koneen minun hallintaani. 
 Vanhastaan näitä on täällä maalla kutsuttu nimellä "husovarna", ei ole vaikea arvata miksi. Q:n poikkiviiva on melko olematon nysä, eikä lukutaitokaan ehkä ole ollut silloin ennen vanhaan ihan yhtä vahva kuin nykyään.
 Logo on varsin komea kruunuineen ja seppeleineen. Melkein voisin sanoa, että tämän jalka on kauniimpi ja sirompi kuin Singereissä.
 Eikä koristelukaan jää jälkeen. Hieno kone! Tämän yksilön koneisto on todella hyvässä kunnossa. Kone on ollut viimeiset vuodet kylmillään olevassa talossa, sitä ennen todennäköisesti sisällä lämpimässä. Koneisto on hyvässä öljyssä ja käy kevyesti ilman mitään krohinoita tai muitakaan sivuääniä. Sarjanumero löytyy koneen jalustasta. Haku "singer serial number" vie helposti sivuille, joilta löytyy Singerien valmistusvuosia ja jopa tehtaita sarjanumeron perusteella. Vastaavalla haulla "husqvarna serial number" löytyy ohjeita, mistä moottorisahasta löytyy sarjanumero. Muutenkaan Husqvarnasta ei tunnu löytyvän juuri mitään. Minulla ei siis ole mitään hajua tämän koneen iästä, ihan veikkauksena voisin heittää 1900-luvun alkupuolen.
 Pöytätaso on ilmeisesti öljytty, kovasti se on päässyt kuivumaan ja muitakin vaurioita näkyy. Koneen mukana on myös se puinen koppa, joka kuuluu koneen päälle, mutta se on rikki. Päätylevyt ovat onneksi ehjät, joten pientä toivoa on, että joku osaisi vetää päätyjen päälle uudet viilut.
Pöytätason ja jalustan kuvioiden kulumisesta näkee, että koneella on ommeltu aikoinaan paljon. Pöytätason kuviot on tehty intarsiatekniikalla, alla lähikuva.
10 sentin kolikko on mukana osoittamassa mittakaavaa. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota pienenpienistä erivärisistä puupaloista tehtyyn mittanauhamerkintään. Siihen aikaan oli vielä aikaa näprätä. Pöytätaso on ilmeisesti alunperin öljytty. Täytyy öljytä se pariin kertaan ja katsoa, tuleeko siitä siistimmän näköinen.

Ei kommentteja: