lauantai 7. heinäkuuta 2012

Länkipeilin kunnostus

Mökillä on ollut vanha länkipeili. En tiedä, mistä tämä on sinne kulkeutunut, siellä se roikkui entisen saunan pukuhuoneen seinällä, kun minä ensi kerran mökille tulin. Tänä kesänä sillä ainoalla kerralla, kun mökillä olen käynyt, nappasin peilin mukaan.

Tällaisessa kunnossa se oli. Huomaa erityisesti tyylikkäät oranssit muoviköydet peilin ylä- ja alareunassa. Längissä oleviin reikiin on lyöty tapit, joista pidempien päässä on ruuvit. Isännän mukaan niistä on joskus roikkunut hylly.
 Ei sitten muuta kuin peili kappaleiksi ja kuumailmapuhallin ja pakkelilasta käteen. Alapuolella olevassa kuvassa vasen puoli on kuumailmakäsittelyn jäljiltä, oikea puoli jo hiottu. En halunnut hioa länkiä aivan puhtaiksi, koska se olisi samalla poistanut niistä eletyn elämän jäljet, jotka minusta ovat olennainen osa vanhaa esinettä.
 Öljysin länget parafiiniöljyllä. Varsinaiset huonekaluöljyt ovat usein sen verran tömäkkää tavaraa, että niihin en halunnut länkiä sotkea. Sitten vain palapeli uudelleen kasaan. Tälleen.
 Ylä- ja alapäähän tein nahasta siteet, nahan leikkasin loppuun pidetystä nahkatakista. Jemmasin takin talvella askartelumateriaaliksi. Takkinahka oli sen verran ohutta, että parin yrityksen jälkeen päädyin kiertämään nahkasuikaleet nyöriksi. Nyt kestää.
Länget jatkavat elämäänsä edelleen peilinä. Minä talletan ne omalta osaltani tällä tavalla, tehköön jälkipolvi taas omat ratkaisunsa.

Nyt kun peili vielä löytäisi paikkansa seinältä. Pikku homma, eikös vain? Homma vain kasvaa vähän isommaksi, kun muistaa, että meillä on kaikki taulut sun muut tuvan puusohvan mahassa odottamassa ripustamista. Pitäisi ottaa koko läjä esille ja miettiä, mihin huoneeseen ja mille seinälle kuuluu mikin kuva. Pikku homma...

Ei kommentteja: