perjantai 26. helmikuuta 2010

Roskakori

Halusin saada WC:hen kannellisen roskakorin. Kaupoista löysin kuitenkin vain niitä rumia keinukannellisia muovisia tai kannettomia punottuja tai sitten pyykkikoreja, jotka ovat tietenkin aivan liian suuria. Lopulta sain aikaan lähteä rämpimään umpihankeen oksasaksien kanssa ja hain parisataa pajukeppiä.
Ajattelin ensin tökkiä loimet styroks-levyn kappaleeseen, mutta sellaista ei sitten löytynyt mistään. (Kummaa. Yleensä niitä aina jossain kuljeksii.) Mitäs sitten? Lopulta keksin teipata loimet maalarinteipillä 10 litran sangon kylkiin kiinni. Tämännäköinen viritys siitä tuli:
Ensin punoin pari kerrosta tukipunosta. Tukipunos pitää loimet paikallaan ja on tarpeen varsinkin tällaisessa mallissa, johon ei ensin tehdä pohjaa.
Tässä nousee laitaa. Punoksena on ranskalainen laitapunos. (Muistaakseni, nämä nimet eivät ole minulla pajunpunonnan vahvuuksia...) Hirmuinen hässäkkä tämä tekele tässä vaiheessa on, kun kudepajut sojottavat metrin joka suuntaan sivulle ja loimet ylöspäin.
Ensimmäinen kerros laitapunosta on valmis ja sen päällä taas pari kerrosta tukipunosta. Laitaa pitää vielä nostaa! Ensimmäisenä päivänä pääsin tähän asti.
Parin päivän päästä homma jatkui. Tukipunoksen päälle tein vielä toisen laitapunoksen ja vielä kerran tukipunokset päälle.
Nyt korkeutta olikin jo riittävästi. Seuraavaksi vuorossa oli laidan päättely. Sitä pitikin jo luntata kirjasta, kun edellisestä laidan päättelystä on jo aikaa.
Sitten saksilla ylimääräiset päät poikki ja kori irti sangosta. Teipit irtosivat helposti ja kuorikin pysyi pajuissa kiinni. Seuraavaksi oli vuorossa ristikkopohjan taittelu. Ja tässä valmis kori sivusta:
10 litran sangosta näkee suunnilleen korin koon. Pohja näyttää tältä:
Korissa on tarkoitus pitää muovipussia, joten ristikkopohja riittää hyvin. Ristikkopohjan varaan ei kannata laittaa uhkapaljon painoa, pohja voi muuten aueta, kun koria nostetaan.
Tässä kori vielä sisältä.
Kanneksi tein hieman korin kehää suuremman pohjan. Pohjan päättelin tyvellä aloitetulla tukipunoksella, jonka latvat työnsin tiukasti punoksen väliin. Kai tähänkin olisi joku oikea päättelykin ollut, mutta päättyi se näinkin. Lopuksi kiersin yhden taipuisan pajun rivaksi kannen keskelle. Tässä valmis kori jo paikallaan vessassa.
Roskakoria on nyt käytetty melkein viikko ja hyvin tuntuu toimivan. Roskapussi ylttää juuri sopivasti korin laidan ympäri pysyäkseen hyvin paikallaan. Tämä korihan on punottu tuoreesta pajusta ja tähän aikaan vuodesta kuori ei ole enää niin tiukasti pajussa kiinni. Lyöntirautaa en juurikaan uskaltanut käyttää, koska kuori tahtoi lähteä, vaikka pidin suojakeppejä raudan alla. Tuore paju myös kutistuu melko paljon kuivuessaan, joten punos käy harvemmaksi kuivuessaan. Sanko toimi hyvin punonnan tukena. Loimet pysyivät teipin avulla hienosti paikoillaan ja loimien alapäihin jäi juuri riittävästi ristikkopohjan tekoon. Sentin pari ylimääräistä leikkasin jokaisesta loimesta pois pohjan teon jälkeen.
Kiva oli vaihteeksi punoa! Paju on kyllä kauneimmillaan näin tuoreena. Ja nöyrimmillään.

3 kommenttia:

Mari kirjoitti...

Kaunis kori :)

Jokke kirjoitti...

Ihmeviritys tuo sanko O.O Mutta hyvinhän sen sitten kävi.

Ilosilmukka kirjoitti...

Jotain piti keksiä, kun ei löytynyt sitä styroksia, tai edes sulaa hiekkaa. Sanko rules! ;)