perjantai 19. elokuuta 2011

Singereitä


Tästä tämä lähti:

Malli: Singer 12
Sarjanumero: 3947758
Valmistusvuosi: 1881
Tämä kone kannettiin aitasta tupaan pari viikkoa sitten. Sarjanumeron perusteella netistä löytyi valmistusvuosi. Koneen historiasta ei juuri ole tietoa, meille se on tullut talokaupan mukana. Alan harrastajia tuntuu olevan maailmalla sen verran, että tietoakin netistä löytyy. Esimerkiksi: tämä kone on Amerikassa maksanut uutena miehen palkan verran ja se on usein ostettu kymmenen vuoden maksusopimuksella. Paljonko se sitten on ollut Suomen silloiseen palkkatasoon verrattuna, sitä voi vain arvailla.

Kun nyt sitten vauhtiin päästiin, tuotiin anopin varastoista vielä kaksi Singeriä lisää. Tätähän voi jo kutsua vaikka kokoelmaksi, pieneksi kokoelmaksi.
 Malli: Singer 66
Sarjanumero: H963084
Valmistusvuosi: 1906
Valmistuspaikka: Elizabeth, New Jersey, USA
Tehdas: Elizabethport
Tällä sarjanumerolla löytyikin jo tarkempaa tietoa. Tämän koneen historiaa voi yrittää arvailla. Anoppi on ostanut koneen muutama vuosi sitten kuolinpesästä. Koneen jälkeensä jättäneen perhe on ollut Amerikassa ainakin 1910-luvulla. Todennäköisesti perhe on ostanut koneen siellä ollessaan ja tuonut mukanaan palatessaan Suomeen joskus 20-30-luvulla. Laatikoista löytyy kaikenlaista sälää, uutta ja vanhaa. En ole vielä ehtinyt kunnolla pengata, mutta ainakin nämä kuulunevat koneen alkuperäisosiin.
 Vasemmanpuoleinen näyttäisi olevan yläsyöttäjä tai poimutuslaite, oikeanpuolimmaista veikkaisin jonkinlaiseksi laskostusapuvälineeksi. Jos joku tietää tai arvaa jotain muuta, olisin kiitollinen avusta!

Sitten seuraava kone:
 Malli: Singer 66K
Sarjanumero: Y5044709
Valmistusvuosi: 1927
Valmistuspaikka: Clydebank, Skotlanti
Tehdas: Kilbowie
Sama malli kuin edellinenkin, valmistettu Clydebankissa, josta numeron perään kirjain "K". Tämä kone on paitsi uusin, myös parhaassa kunnossa. Tästä löytyy myös suomenkielinen käyttöohje valmistusvuodelta, joten ilmeisesti tämä on tullut jo uutena Suomeen. Tässä koneessa on myös Singerin sähkövalo, veikkaisin sitäkin alkuperäiseksi. Joitakin pieniä eroja tämän 66K:n ja tuon vanhemman 66:n välillä on. Koristestanssauksissa, puuosissa ja jaloissa on pieniä eroja, myös puolauslaite on tainnut kehittyä hieman kolmessa vuosikymmenessä. Paininjalan kiinnitys on erilainen, joten lisäosia ei voi vaihdella keskenään.
 Tässä näitä lisäosia. Näiden toimintaa en tiedä, en ole ehtinyt tutkia. Jälleen, kaikki arvaukset tai tiedot ovat tervetulleita!
 Vilautan vielä kuvan 12:n sukkulakotelosta. Tämä on ollut aikanaan mullistava keksintö, niinkin tärkeä, että sukkulakotelon kuva löytyy ompelukoneen jalassa olevasta Singerin logosta. Siinähän se, lankarullan yläpuolella.
 Sukkulan merkitystä keksintönä osoittaa sekin, että sama kotelo löytyy myös 1927 vuoden 66K:n jalustasta, vaikka tekniikka on jäänyt pois käytöstä jo 1900-luvun tienoilla. Kuinkahan kauan sukkula on logossa pyörinyt? Täytyy ruveta katselemaan uudempia koneita sillä silmällä.
Kaikki koneet ovat ompelukunnossa, kuusikuutoset pyörivät vähän nahkeasti. Juu, en ole vielä ehtinyt öljytä niitä.

3 kommenttia:

TiiQ kirjoitti...

Aivan ihania koneita, suoranaisia aarteita ♥. Heino pienoiskokoelma, josta on hyvä vaikka jatkaa keräilyä ;-).

Riikka kirjoitti...

Moikka!
Hienoja ompelukoneita sulla!! Eksyin onnekseni sivuillesi!
onko sulla antaa vinkkiä miten käsitellä tuollaista singer 66:sta, siis pöytälevyä??? Hieman naarmuja ja hieman kulunut mutta saisi jäädäkin hieman kuluneen näköiseksi.

Ilosilmukka kirjoitti...

Heh, kiitos! Katselin eilen noita minun kuusikuutosia, ja niissä on molemmissa lakattu pöytälevy. Itse en lähtisi sitä käsittelemään juuri millään. Käsittääkseni oikea tapa olisi poistaa vanha lakka ja lakata uudelleen, mutta se on sitten jo isompi juttu. Ja lopputulos olisi sitten uuden veroinen, mikä ei mun mielestä tämän ikäisissä vehkeissä ole hyvä juttu. Sen sijaan tuossa nro 12:ssa näyttäisi olevan öljytty pöytälevy, sen olen käsitelly parafiiniöljyllä (saa rautakaupasta). Tuskin siinä pahasti käy, vaikka öljyäisi 66:sen pöydän samalla öljyllä. Näille pöydille tahtoo öljyä joutua muutenkin aina välillä, nimittäin ompelukoneöljyä.