lauantai 19. helmikuuta 2011

Palatossut

Välityönä tein kahdeksan neliön palatossut. Ohje löytyy aikakin käspaikan sivuilta.
Tipun 30 nron jalkaan tossut ovat vähän reilut. Koristeeksi virkkasin kukkaset, pääosin sen takia, että tulee jotain postattavaa Virkkausringin kukanvirkkaustempaukseen. Ja onhan nuo sievemmät näin.
Pohjiin laitoin jarrut sillä Regian nestemäisellä lateksilla. Tossut menevät syntymäpäivälahjaksi. Toivottavasti ei ole kovin suuri pettymys vastaanottajalle... Eilen illalla kymmenen maissa, kun levittelin tuota lateksia, tulin kämmentäneeksi sen verran, että pudotin tossun lattialle ja toisen tekeleen päälle. Huhhuh. Tulipa testattua tuon aineen pois lähtevyyskin. Lattiasta lähti helposti kostealla pyyhkimällä, neuleesta ei niinkään helposti. Heti kiikutin sotkeutuneen neuleen lavuaariin ja pesin lämpimällä vedellä. Keskeneräistä neuletta on vähän niin vaikea kunnolla pestäkään. Kaikki väri ei lähtenyt. Onneksi tahrat ovat nurjalla puolella. Olisi ollut vaikea selittää, miksi minulla on harmaassa palmikkoliivissä punaista lateksia etukappaleessa...
Lankana Nalle, puikot 3 mm ja silmukoita 20. Sen verran olen muuttanut mallia, että kiinnitin palat tossujen muotoon jo tehdessä. Ei tarvinnut sitten ommella saumoja. Siistimpi ja joustavampikin näin tulee.

maanantai 14. helmikuuta 2011

Portaita ja pikareita

Katsokaahan tätä:
Nyt on portaat, ja ihan vintille asti! Isä oli viikonloppuna asentamassa näitä paikoilleen. Elämä helpotti taas, kun päästään vintille sisäkautta, ei tarvitse enää kiertaa ulkopuolelta. Nyt pitää raivata raksalle sen verran tilaa, että saadaan tytöille leikkisoppi jonkun huoneen nurkkaan. Pääsee sitten lastenkin kanssa vinttiin töihin. Siellähän sitä riittää, työtä nimittäin. Kyllä voi ihmisestä tulla onnellinen, kun se saa uudet portaat! Isännän kanssa kuljetaan vaan naama vehnäsellä tästä edestakaisin.
Viime viikko oli taas kouluviikko, ja kun ohjelmaan kuului lisäksi porrashuoneen seinän tasoitusta ja maalausta, että ehti tehdä sen ennen portaiden asennusta, ei käsitöiden saralla juuri ole uutta postattavaa. Nämä pikarit valmistuivat jo edellisenä viikonloppuna. Yhteen toiseen juttuun (siitä sitten myöhemmin lisää, se on vielä tekemättä) leikkelin puolen litran nestesaippuatäyttöpulloista yläpäät pois. Vähän aikaa niitä pyörittelin, ennen kuin keksin, mitä niistä voisi tulla. Liimalla pullonkorkit kiinni toisiinsa. Sitten pohjamaali pinkillä sprayllä ja pintamaali mustalla. Ja näillä väreillä ihan sen takia, kun niitä sattui löytymään kaapista. Lopuksi liimasin koristeeksi muovitimantteja. Näistä kelpaa prinsessojen ja ritarien siemailla juomiaan. Meillä muuten Tipu on aina prinsessa, Pupu tykkää leikkiä ritariakin välillä. Paperista vain pyöräytellään miekka, niin ei haittaa, vaikka sattuu muksimaan sillä kaveriakin.

torstai 3. helmikuuta 2011

Vaihteeksi raksalla

Otsikon mukaan nyt ollaankin vaihteeksi raksalla. Käsitöistä tässä postauksessa ei juurikaan puhuta. Tuli nimittäin aloitettua sen verran suurempi käsityö, että se ei taida ihan lähiaikoina valmistua. Raksalla sen sijaan tapahtuu koko ajan - tahti ei vain ole näin töiden, opintojen ja perhe-elämän ohella päätä huimaava.
Mainitaan nyt vielä, että uuteen kotiinhan muutettiin toissa vuoden marraskuun lopulla. Tällä hetkellä käytössä on kaksi makkaria, tupa, keittiö, kodinhoitohuone, kylppäri, sauna ja WC. Olen muuten rehellisesti sitä mieltä, että kaksi makkaria ja yksi WC on liian vähän viidelle henkilölle. Kellarikerros ja alakerta on likimain valmiina, ne surullisenkuuluisat listat tietysti puuttuvat melkein joka paikasta.
Näiden kanssa sitä on viime aikoina tullut puuhasteltua. Yläkerran portaat saatiin isän verstaalta kotiin. (Joka perheessä pitäisi olla ainakin yksi puuseppä, meilläpä on!) Levitin porrasosat Pojan huoneeseen. Reisilankut ja askelmat on maalattu valmiiksi, kaiteiden osien maalaus on aloitettu. Kaksi maalikerrosta osiin ympäriinsä kuivumisaikoineen kestää vähinään neljä päivää. Maalaus on minun hommia. Pahvin alla on vielä käsittelemätön lankkulattia.
Tipun huone näyttää tältä. Seinät on melkein levytetty, tasoitus on myös minun hommia ja on kesken. Lattialankut ovat menossa lattialle, se on Isännän hommia. Lattia löytyy täältäkin.
Pupun huone toimii tällä hetkellä lähinnä työkaluvarastona. Se on melkein levytetty ja pikkuista vaille tasoitettu. Meidän molempien hommia. Täällä pääsisi kohta vaikka vetelemään pohjamaalia seinille. Ja se lattia, se lattia.
Meidän makkarista puuttuu vielä lattia. Kipsilevypino pitäisi nostella ensin seinälle, niin ei tarvitsisi kelkkoa sitä mihinkään muualle. Isännän hommia, ja sen jälkeen mun.
Aulan levytystä on vähän aloiteltu, täältä puuttuu vielä lattiasta lämmötkin.
Siltä näyttää vintillä. Nykyään käynti on vielä ulkokautta, toiveissa on, että saataisiin yläkerran portaat parin viikon päästä käyttöön. Elämä kävisi taas vähän helpommaksi.