perjantai 27. maaliskuuta 2009

Lomalle!

Ilosilmukka vetäytyy verkosta viikoksi. Lähdetään lasten kanssa lomalle. Toivottavasti aurinko paistaa keväthangilla ja palaan loman jälkeen ruskeampana ja virkeämpänä.
Oranssi toppi on nyt tässä vaiheessa. Kohta ollaan taas kainaloissa. Saa nähdä, miltä toppi näyttää loman jälkeen. Muutakin lankaa on pakattu mukaan!

torstai 26. maaliskuuta 2009

Mistä villa tulee?

Tässä tytöt töissä:

Tuntui, että Tipu arasteli lampaita enemmän kuin Pupu. Pupulla tuntuu nyt olevan sellainen vaihe, että eläimet kiinnostavat kovasti. Eikä se ymmärrä niitä edes arastella. Bää bää! Kiitos lammastilan emännälle!

Bambu-topista tuli tällainen. Ohje on Suuren Käsityölehden nrosta 3/2008, paitsi pitsineuleen ohje on Novitasta, talvi 2007. Ja tietenkin tein kainaloihin asti pyörönä sekä joitakin muita pikku muutoksia. Ohjeen kaula-aukko olisi alkanut jo tuosta, mistä joustinneulekin alkaa. Öh... hiukan liian avonainen, jos tätä meinaa pitää ilman toppia tai T-paitaa alla. Etupääntie on tehty takapääntien ohjeen mukaan ja takapääntielle lisäsin tuollaisen kiilan. Ei sitten näy liivit alta. Seuraava vaihe olikin sitten se, että purin yläosan pitsineuleeseen asti. Yritetäänpä uudelleen...

keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Sekalaista soppaa

Meille muutti parvi pingviinejä. Ne rakensivat itselleen lumilinnan asunnoksi. Nyt käy lastenhuoneessa kuhina, kun kaikki kahdeksan kaverusta keksivät kilvan kolttosia. Kumma, että lapset saa yöllä nukuttua, kun pingviinit mekkaloivat. Pingviinit on tehty yhdessä Tipun kanssa kananmunakennoista ja massapalloista Taika-lehden 1/2009 ohjetta soveltaen. (Mehän ei mitään kaavoja viitsitä siiville ja räpylöille tehdä.)
Linna valmistui sukkelasti tyhjistä vessa- ja talouspaperirullista sekä kopiopaperista. Paperi vaan pyöräytettiin rullan ympärille, ylimääräiset päät rullan sisään ja nitojalla nips rullat kiinni toisiinsa.
Tein puunkantotelineeseen uuden kahvan. Johan teline ehtikin odotella kahvaa muutaman viikon. Näin on helpompi hakea puita. Pajut otin viikonloppuna, ja tietäähän tämän kevätpajun: kuori tahtoo irtoilla. Pyörittelin kahvan pikaisesti, sen kummemmin sivistelemättä. Sen on tarkoitus kestää, eikä olla kaunis. Tämä on jo toinen kerta, kun uusin kahvan. Nyt näyttää vähän siltä, että seuraavaksi saattaa hajota pohja. Sitäpä en sitten enää osaakaan korjata. On nuo päretyöt jääneet vähän vähemmälle...


Vilautan vähän työn alla olevaa toppia Bambusta. Katsokaapa ihmiset tätä aloitusreunaa! Tämä on nimeltään "aloitus kaksinkertaisin silmukoin" ja ohjeen löysin "Kauneimmat käsityöt 1" -kirjasta, joka on painettu v. 1975. Hiukkasen siistimpi, kuin tavallinen silmukoiden luominen, vai mitä!

tiistai 24. maaliskuuta 2009

Kukkia ikkunassa

Virkkasin ja huovuttelin lisää kukkia. Tämä sarja meni pienenä viemisenä ystävälle. Tekniset tiedot samat kuin tuolla aikaisemminkin.

maanantai 23. maaliskuuta 2009

Kevät tulee... ja rakennus alkaa!

Kevät on tuonut tullessaan rakennukselle sahurin. Tänään sahataan. Ja huomenna luultavasti lisää. Tukkikasa saa kyytiä. Sahuun sivuvaikutuksena minä joudun kelkkomaan Poikaa kahdeksaksi kouluun ja iltapäivällä takaisin. Tytöt ovat heränneet pari viikkoa siinä puoli kuudelta. Tietenkin tänä aamuna Pupu oli vielä täydessä unessa, kun joskus ennen seitsemää herättelin sitä puurolle. Murphyn laki nro 382: silloin, kun muuten saisi nukkua, lapset heräävät tolkuttoman aikaisin ja silloin, kun lapset nukkuisivat, joutuu heräämään jostain muusta syystä. Haukotus!

Saatiin ikkunat uuteen kotiin. Nyt kun saisi vielä seinät, joihin ikkunat laitetaan.

Entinen pihasauna, nykyinen työmaakoppi ja tuleva pihasauna näyttää tällä hetkellä tältä:

Paneleita, lauteita ja kiuasta puuttuu. Sitten päästään saunomaan!

Vieraitakin meillä oli käynyt.
Vanhan omenapuun kuori maistunut jänöille hyvin. Onneksi tämä pahiten jyrsitty oksa taitaa olla tämän kevään leikkuulistalla.

lauantai 21. maaliskuuta 2009

Tunnustus! Ihanaa!

Sain Jaanalta tällaisen:Here's what to do/Siis tee näin:

1. Copy the logo of the Kreativ Blogger Award in to your blog / Kopioi Kreativ Blogger palkintologo blogiisi
2. Make a link to the person's blog who nominated you / Tee linkki hänen blogiinsa keltä tunnustuksen sait
3. Nominate 8 other blogs / Anna tunnustusta 8:lle muulle blogille
4. Add their links to your blog / Lisää blogiisi linkit heidän blogeihinsa
5. Leave a comment on the blogs, that they have been awarded / Jätä heidän blogeihinsa kommentti, että tietävät saaneensa tunnustusta.

These are the 8 blogs I'm nominating for the Award / Näille 8:lle blogille(blogien omistajille) minä annoin tunnustusta:

(En jaksa keksiä kokonaista kahdeksaa tunnustuksen saajaa. Laitan tunnustuksen kitsaasti eteenpäin näille neljälle blogille, joita tulee aika ajoin seurattua.)
Keksin yhtäkkiä, että tarvitsen välttämättä varastoon jotain viemisiksi kelpaavaa. Virkkailin jostain nimettömästä huopuvasta langasta kukkasia talvi 2007 Novitan ohjeella. Huovutuksen jälkeen ripustin kukat killumaan kahden pajukepin väliin. Uutta kotia odotellessaan tämä koriste roikkuu tuolla tuvan ikkunassa. Pää(käsi)työnä on viime päivät ollut toppi Bambusta. Johtuneeko energisen oranssista väristä vai mistä, mutta lankaa tuntuu kuluvan aika tahdilla. Vruuumm!

torstai 19. maaliskuuta 2009

Tumppuja ja tunnustusta

Tällaiset tuli pikku-O:n peukkutumpuista. Koko on sama kuin Pupulla, tai ehkä karvan (siis kerroksen) verran isompi. Kunhan nyt vain saisin nämä vietyä perille.

Jaana laittoi terveisiä. Teen asiaankuuluvat toimenpiteet tässäjonakinpäivänä. Tänään Pupu nukkui päikkärinsä kauppareissulla, (josta sitten tultiinkin kotiin ojan kautta, mutta ei siitä sen enempää) joten nyt se sitten yrittää tuhota Tipun legolinnaa tuossa vieressä. Täytyy rientää pelastamaan prinsessat lohikäärmeeltä ;)

tiistai 17. maaliskuuta 2009

Lumiukkoja

Ihana ilma pihalla! Pupu vetelee päikkäreitä vaunuissa ja oltiin Tipun kanssa tekemässä lumiukkoja, tai oikeastaan lumityttöä ja lumihevosta. Nuoskalunta on paljon ja aurinko paistaa lämpimästi. Tuntuu keväältä!

Siniset pikkulapaset valmistuivat eilen. Sain lopulta aikaan käväistä lankaostoksilla, ja meille muutti seitsemän kerää räväkän oranssia Bambua ja 4 kerää ihanan turkoosia tarjous-Teddyä. Hillittyjen vihreiden, harmaiden ja pastellivärien jälkeen kirkkaat värit tekevät hyvää. Kuin sormieni läpi liukuisi valoa ja voimaa! Tilkkuliinan tikkaus saa odottaa taas yhden päivän. Tänään en malta istua ompelukoneen ääreen. Kuvatkin jäävät tällä kertaa esittämättä, Isäntä kun vei läppärin vielä käymään töissä.

sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Tumput

Pupu sai taas uudet tumput. Eiköhän näillä nyt rupea keväänalkuun pääsemään. Edelliset Pupun tumput tein kokeeksi ilman tuota ranteen ympärille solmittavaa nauhaa. Ne pysyivät kädessä tasan niin kauan, että Pupu huomasi, että ne saa pois. Sen jälkeen homma olikin jo tuttu, joten lapaset lähtivät kädestä heti ja välittömästi.
Langat ovat jämiä, puikot 3 mm, silmukoita joustimessa 8 / puikko ja kämmenosassa 10. Mallineule on omasta päästä, mutta varmasti joku jossain on tehnyt jotain ihan samalla neuleella. Tämähän on tehty nostetuilla silmukoilla niin, että kukin kerros on neulottu vain yhdellä langalla. Kiva ja helppo tehdä, mukavan näköistäkin tuosta pinnasta tuli. Nyt on puikoilla vielä toiset lapaset samalla mallilla, tällä kertaa sinivalkoisena. Pikku-O:lle on siis peukkutumput tulossa! Toivottavasti ovat tarpeen keväällä.

Edellisen postauksen huivikin löysi jo uuden kodin itselleen, ei jäänyt lorvimaan omiin nurkkiin. Pitäisi varmaan raahautua tyttösten kanssa lankakaupolle ja aloittaa pikkuneuleiden sijaan jotain "oikeaa", jotain sellaista, että ei tarvitsisi jatkuvasti miettiä, että mitäs seuraavaksi. Taidankin tästä painella surffaamaan lankoja ja ohjeita.

perjantai 13. maaliskuuta 2009

Hmm... huivi...

Roseepitsihuivi valmistui. Nakkaan huivin vielä Virkkausringin kevätsoppaan. Roseepitsi on hauskaa ja nopeaa tehdä, pienellä harjoituksella oppii kieputtamaan langan oikein laitteeseen. Tai oikein ja oikein... variaatioitahan voi keksiä niin paljon kuin vain osaa. Huono puoli sitten onkin ne langanpäät. Tässä huivissa on 53 kukkasta. Kukkaset on tehty laitteen isoimmalla vaihtoehdolla, eikä huivi ole uhkasuuri. Pääteltäviä langanpäitä oli 4 kpl per kukka, siis yhteensä 212. Huhhuh.

Sitten kuvia. Huivi takaa:

Huivi edestä:

Huivi levitettynä lattialle.
Muotoa sovittelin tekemisen lomassa. Tuumasin, että tällainen istuu olkapäille hyvin, ei ole liian pitkä takaa ja on riittävän pitkä edestä ja sivuilta. Reunat kipruilevat vähän, taidan vielä kostuttaa ja pingottaa tämän. Tällä hetkellä nuppineulat ovat kaikki varattuna, kun ehdin jo neulata tilkkupöytäliinan tikkausta varten, mutta siihen se sillä kertaa jäikin. Huivi saa siis odottaa pingotusta toistaiseksi.

En oikein tiedä, pidänkö tästä ollenkaan. Tehdessä tuo kirjava mohair näytti ihan hauskalta, mutta näin valmiina lopputulos on aika levoton. Ja samalla tylsä. (Omituista...) Parhaiten tämä voisi toimia mustien vaatteiden kanssa. Lanka on kyllä pehmeää ja lämmintä. Tekniikka ja muoto on sen verran erikoisia, että ei tällaista ihan heti kadulla vastaan tule. Jos joku tuttu ihastuu, niin olen kyllä onnellinen, jos tämä löytää rakastavan kodin jostain. En ole varma, pystynkö tarjoamaan sellaista tälle. Ilmoitelkaa!

torstai 12. maaliskuuta 2009

Pikku apulainen

Näin sitä huivia pikku hiljaa valmistuu. Tässä Pupu ahkeroi:Tai oikeammin valmistuisi, jos Pupu suostuisi luopumaan roseepitsilaitteestani ja virkkuukoukusta ja päästäisiin tästä vatsataudista eroon. Edes minä en viitsi virkkailla yökkäämisten välillä... Tipu on vielä vähän kipeä, muut alkavat olla jo kunnossa.

tiistai 10. maaliskuuta 2009

Vanha käy hitaaksi

Tämä vanha läppäri on käynyt hermojarepivän hitaaksi. Käynnistyminen kestää minuuttitolkulla. Isäntä ilmeisesti kyllästyi ja osti itselleen töihin uuden. Vanha jäi mun blogikoneeksi ja Tipun pelikoneeksi.
Ostin kirpparilta tyttöjen trikoohousut ja poolopaidan, suunnilleen kokoa 150. Housut muuttivat muotoaan tällaisiksi:
Arkihame Tipulle. Tipu inhoaa housuja (omien sanojensa mukaan). Vain legginsit ja sukkikset kelpaavat. Ja hameet. Tämä on tarpeeksi pitkä, että kehtaa kulkea ihmisten ilmoilla ja tarpeeksi lyhyt, että mahtuu ulkovaatteiden alle. Yläosan kavensin housujen yläosasta, vyötärökuminauha on vanha. Alaosaan yhdistin housujen leveät lahkeet. Helmapäärmekin on siis vanha. Onpa epähavainnollinen kuva.
Tein lahkeenkappaleista vielä pari pantaa. Lahkeen leveys riitti sopivasti pään ympäri. Tässä kuvassa Tipulla on molemmat päässä.

Paidasta tuli tällaisia:
Toinen hame Tipulle. Hameen pituus on reilut 30 cm, mikä riittää Tipulla polven yläpuolelle. Leikkasin paidan kainaloiden kohdalta poikki ja tein kuminauhakujan yläreunaan.
Hihat kiljuivat haluavansa housuiksi. Pupulle niistä ei kuitenkaan olisi riittänyt, Tipun Helmi-nukke sen sijaan sai housut. Tai Tipun mielestä nämä on legginsit. Lahkeet = hihat, ompelin vain haarasauman ja kaitaleen vyötärölle.

Poolokauluksesta ompelin vielä Helmille pannan täydentämään ulkoilulookia. Helmihän haluaa aina olla tyylikäs.

Materiaalit näihin maksoivat kirppiksellä hurjat 1,80 euroa.

maanantai 9. maaliskuuta 2009

Sairastelua

Tipun mahatauti meni yhdellä roiskauksella eteisen lattialle. Pupu aloitti oksentelun viime yönä viideltä (parin tunnin sängyssä munkuamisen jälkeen). Sisällä ei pysynyt sen paremmin vesi, mehu kuin äitinmammukaan. Puoli yhdeksän jälkeen se lopulta nukahti tisulle ja jatkaa nyt uniaan sängyssään. Toistaiseksi oksentamatta. Jospa se siitä rupeaisi menemään tältäkin ohi.

Lauantaina päästiin kuin päästiinkin rakennusmessuille. Silloin sattui molemmille tytöille terve päivä. Sattui niin hassusti, että tuli tehtyä hankintojakin uuteen kotiin: jääviileäkaappipakastin, uuni ja liesitaso. Ja kaikki mustia. Siitä seurasikin ongelma: miten saada valkoinen tiskikone käymään samaan keittiöön? Suunnittelin jo, että hankin joko mustaa tarkoitukseen sopivaa kontaktimuovia tai valmiin mustan sisustustarran ja liimaan sen tiskikoneen oveen. Ja voisihan niihin mustiin oviin sitten liimata valkoisia tehosteita.

Tällaisia olen väkerrellyt uudella lelullani. Huivia meinasin. Näistä tulisi kyllä kaunis pikku ponchokin, mutta ei taida lanka riittää. Pää alkaa taas täyttyä ideoista, joita näiden kukkasten kanssa voisi kokeilla. Esim. minkähänlainen tulisi, jos tekisi kaksinkertaisen kukkasen niin, että alapuoli olisi toisella värillä kuin yläpuoli?

Nyt tekisi mieli tyrkätä Tipu katsomaan jotain filmiä ja kaivautua itse peiton alle Pupun viereen. Eilisen herätys puoli kuudelta ja viime yön mahatautisen hoitaminen vaatii verojaan.

sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Kutileita ja virkkuita

Inga's Crocheted Bag valmistui. Jätin - ainakin toistaiseksi - reunuksen virkkaamatta, koska lanka loppui. Tällä peesailen Project Spectrumia. Ja sekoittelen omalta osaltani Virkkausringin kevätsoppaa.
Välityönä kutaisin Pupulle lapaset jämälangoista. Molemmille tytöille pitäisi tehdä vielä parit lapaset, keväällä niitä tarvitaan. Koko näissä raitalapasissa on pieni, Pupulla on pikkuiset kädet.

Sain uuden lelun. Saattaa olla, että tällä pajalla valmistuu lähitulevaisuudessa tarpeellisten lapasten sijaan hauskaa rosee-pitsiä!

perjantai 6. maaliskuuta 2009

Suunnitelmia

Messuille pitäisi päästä. Rakennusmessuille, kun kerran rakennetaan. Suunnitelma oli seuraavanlainen:
Mummu ja pappa tulevat meille lauantaina ja päästään Isännän kanssa kahdestaan matkaan.
1. muutos: pappa ei pääsekään. No, eipä se mitään. Toisen suunnitelman mukaan mummu tulee siis yksin.
2. muutos: Pojalla onkin lauantaina koulupäivä. Voi ei. Kolmas suunnitelma meni jotenkin näin: Isäntä tai minä käy nakkaamassa Pojan koululle kahdeksaksi, ajaa sitten takaisin kotiin, ja vielä ehditään kymmeneksi messuille. Toivottavasti toinen pappa tuo Pojan kotiin, ettei meidän tarvitse taas ajella kylälle päin.
3. muutos: Isäntä menee perjantaina seminaariin, eikä siis ehdi tuoda Poikaa kotiin. Neljäs suunnitelma: Poika menee koulun jälkeen mummolaan ja jää yöksi sinne. Menee sitten sieltä lauantaina kouluun. Pappa tuo Pojan kotiin lauantaina johonkin aikaan. Toinen mummu tulee meille aamulla paimentamaan tyttöjä ja me Isännän kanssa painellaan messuille.

Tähän asti siis hyvä näin. Tipu on lisännyt jännitysmomenttia: eilen illalla kerettiin justiin jumpasta kotiin, kun se oksentaa roiskautti eteisen lattialle. Minä jo ehdin ihmetellä, että miten se lähti jumpasta niin säyseästi kotiin. Yleensä kotiinlähtö aiheuttaa vähintään kohtuullista kitinää, joskus jopa itkua ja parkua. Onneksi tuo eilisiltainen näyttäisi jäävän ainoaksi, tänään on jo vähän maistunut ruokakin. Toivotaan nyt, että päästään lähtemään.

Meillä asustaa linssilude. Tällaisia otoksia sain tänään, kun yritin kuvata takan reunuksella kassintekelettäni:
Niin missä se kassi olikaan?

Seuraavassa kuvassa kassikin oli jo näkyvillä.
Tässä se sitten on:
Ruttuinen kuin mikä, en ole sitä vielä prässäillyt tai pingotellut. Ohje on
Inga’s crocheted bag, mutta isompana. Näköjään. Mustavalkoisesta tulosteesta yritin sihdata kerroksia, ei sitten osunut kohdalleen. Ei se mitään, näin lapsiperheessä on kyllä tarvista isommallekin kassille. Lankaa on jäljellä tuo kuvassa näkyvä nökkönen ja sangat ja reunan huolittelu puuttuvat vielä. En viitsisi ostaa enää 7 veikkaa, sille on niin vähän tarvista. Täytyy varmaan soveltaa taas jotain.

keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

Mitä tarvitaan...

...se tietysti tehdään! Huomasin viime yönä, että tarvitsen välttämättä uuden laukun. Sellaisen lyhytripaisen, ei mitään olkalaukkua. (Kukapa nyt sellaista ei tarvitsisi?!) Aamulla suoritin kaivauksia kangasvarastossa ja löysin palan punaista vuosikertaensteksiä. Ja näin siinä sitten kävi: Vetoketju pitää kutsumattomat vieraat (kuten Pupun) poissa laukultani. Vetoketjujen värivalikoima varastossani oli melko suppea: valkoinen tai tummansininen... öh...
Poika sai ostaa synttärilahjaksi itselleen kännykän. Vanha olikin jo hajalla. Minä sanoin, että pidä puhelin sitten pussissa, että kameran linssi ja näyttö eivät naarmuunnu. Poika siihen, että tee pussi. (Hyvin koulutettu: ostamisesta ei ollut mitään puhetta.) Ja minä tietysti tein. Sen kerran, kun Poika jotain käsitöitä pyytää tekemään.
Vihreä on Pojan uusi pussi, värikäs on ystävältä saatu lahja ja palvelee minun kännykkäni suojana. Minusta on kiva saada itsetehtyjä lahjoja. Ihanaa, että joku on viitsinyt nähdä vaivaa minun lahjani eteen! Harmi vain, että niitä tulee niin harvoin.

Lanka Pojan pussissa on Seitsemän veljeksen vihreää Polkkaa. Tämä lankahan oli keskenloppumisuhan alla jo edellisessä postauksessa, mutta kuinkas kävikään? Kuvitelkaa: Isäntä toi minulle lankaa kylältä, kun soitin ja sitä pyysin! Ja vieläpä juuri oikeaa lankaa. Voi minua onnen tyttöä!

tiistai 3. maaliskuuta 2009

Kevätsoppaa

Eilen liesuttiin koko päivä. Aamupäivällä käytiin äiti-lapsipiirissä, sitten kilpakiireellä laittelemaan Pojan synttärivieraille herkkuja, ja kun talo taas tyhjeni, mekin lähdettiin tyttöjen kanssa illalla vielä satujumppaan. Tänään onkin sitten kiva olla kotona. Ei mitään ohjelmaa (paitsi tietysti pyykinpesua, ruoanlaittoa, vaipanvaihtoa, ulkoilua...)

Virkkausringin kevätsoppaa yritän minäkin keitellä. Tällaista:

Paloja on valmiina seitsemän, kahdeksas vielä tulollaan. Vielä toiset kahdeksan pitäisi koukutella. Lanka loppuu kesken ilman muuta. Pitäisi viitsiä ajella kylälle asti, että saisi lisää.

sunnuntai 1. maaliskuuta 2009

Lisää Versoja

Toiset sukat valmisuivat ja kerä loppui. Ylöspäin kasvavat Versot etsivät kotia, niin että jos joku tuttu sattuu käymään täällä ja väri ja malli miellyttää, niin ottakeehan yhteyttä. Koko näissä on siinä 37-39. Tässä vielä yhteispotretti. Näitä voisin tehdä vaikka lisääkin!